Stormskader

stormskader_web

Resumé

En kvinde går bare ud ad døren en dag. Tager en pause fra sin familie. Alene i sommerhuset ved kysten, hvor stormen lige har hærget, sover, drikker, raser hun. Hun får ikke badet, får ingen fred, klipper sit hår af og savner noget, som hun ikke ved, præcis hvad er. Hvem er hun egentlig, når hun kan tænke på at slå et menneske ihjel?

Stormskader er en bidende, lyrisk roman om en kvinde og hendes kamp for at acceptere at være fuldstændig uperfekt, som mor, partner, veninde, som menneske. En indre kamp for retten til at være den mor hun nu engang er.

Stormskader udkom fra Gyldendal 10. marts 2015

KØB BOGEN HER

.

Anmeldelser

Katrine Grünfeld præsterer i sin fjerde roman noget så sjældent som en vaskeægte kvindelig nedtur. Helt uden sentimentalitet og lykkepiller    [… ] velkommen til Katrine Grünfelds forfatterskab – fire romaner i alt siden debuten i 2008 – et forfatterskab, der bliver bedre og bedre for hver en boble, der brister, for hver en ny blank overflade, hun tør sætte neglene i.     [… ] Katrine Grünfeld er kendt for sine korte, eksplosive samlivsromaner. Men med ” Stormskader” er hun mere lyrisk og flyvende i formen end tidligere, mere følelsesmæssigt frigjort, mere intens i sine punktvise nedslag, hvilket gør tiltalen ualmindelig almen. Mange (kvindelige) læsere vil genkende skjulte sofahjørner af sig selv på disse kun godt 100 siders småt brændbart fra familielivets store container anno her og nu.
Kristeligt Dagblad, Liselotte Wiemer.

.

♥ ♥ ♥ ♥ Katrine Grünfeld skriver om det, der ikke ser pænt ud på papir. En mor, der har svært ved at tage familien på sig. Det er fandenivoldsk kriselitteratur på den rensende måde. […]  teksten er båret af et herligt fandenivoldsk drive; nu går vi lige lidt i hundene, men vi gør det sgu med energi. Der gives præcist sprog til familielivets prøvelser.
Politiken, Lilian  Munk Rösing.

.

★★★★★ Bevægende, foruroligende – genkendeligt, hvis man tør begive sig ind i hendes univers.
Alt for Damerne, Anna Pia Holmgaard.

.

★★★★ Et kvalificeret opgør med en samlivsform, som ikke er human, fordi mennesket let reduceres til en ting og dermed føler sig stødt ud i en fortabthed.
Nordjyske Stiftstidende, Jens Henneberg.

.

★★★★ Samlet set kommer ” Stormskader” hele det negative følelsesregister rundt: sorg, skyld, dårlig samvittighed, raseri, jalousi, foragt og had. Romanen er velskrevet, men dens største force er dog den direkte fremstilling af alle de forbudte følelser. Alt det som vel alle med familie og børn engang imellem tænker, men som absolut ingen nogensinde siger højt.
Fyens Stiftstidende, Sarah Louise Pedersen.

.

(…) såvel den navnløse ægtemand som veninden M fremstår irriterende perfekte – og den irritation er Grünfeld god til at få læseren til at solidarisere sig med, ligesom flere af de små glimt af giftig familiær konversation er smukt-ondt ramt på kornet; en ekskurs udi dæmonisk gæstebud, måske fortid, måske nutid, er gedigent grumt.
Weekendavisen, Lars Bukdahl.

(Blogdahl: I min anmeldelse af Katrine Grünfelds roman Stormskader i WA Bøger i fredags klager jeg (via et sjovt billede i et interview (storm med ravkæder)) over, at symbolikken overtrumfer og går forud for konkretionen (både primært-realistisk og sekundært-metaforisk), og den klagesang fastholder jeg, men Lilia Munks Rösings 4 hjerter-anmeldelse i Politiken citerer et billede (parallelt med mit interview-eksempel), der sgu er fedt nok konkret, og som jeg for skams skyld vil re-citere her: De dage, hun er med (familien  ude i verden LB), indtræder en døsighed, som når man går ind i en bank og bare må sætte sig ned i en af stolene beregnet til gangbesværede.)

.

Man mærker tydeligt, at der brænder en ild under Stormskaders prosa. Forfatteren vil sin læser noget med denne fortælling om en kvindes oprør mod de snævre rammer, som hun selv og hendes omgivelser kræver, at hun skal udfylde.
Information,  Solveig Daugaard

.

Der er så god energi i Grünfelds sprog. Det kan løfte selv det mest forslidte tema. Det var furien, der talte.
Flensborg Avis

.

Grünfeld leverer et skræmmende rammende portræt af en moderne kvinde og mor i opløsning. En lyrisk og indsigtsfuld roman om at miste sig selv i forsøget på at være perfekt.
Litteratursiden.dk, Line Hoffgaard

.

★★★★ Det er 110 siders svulmende ordkost af de bedste råvarer, og den slags mætter.
Bogrummet.dk, Lars Poulsen

.

Hør Katrine Grünfeld fortælle om sin roman Stormskader i Skønlitteratur på P1. Nanna Mogensen og Klaus Rothstein er værter.
Og der er også Tove Ditlevsens brevkasse, 18.Marts 2015: Link til udsendelsen her

.

Oplæsning fra romanen Stormskader af  Katrine Grünfeld. Lyd og musik af Nils Lassen.