Et hjem i Mørke

ethjem_webResumé

Der står et tomt hus i Mørke, som manden Mos har arvet efter sin far. Mos bor sammen med Pelle på Vesterbro, men de beslutter at flytte ind i huset. Mos går i gang med at lave køkkenalrum og taler om at få børn, trygge børn, der skal lege i haven og spiser tærter lavet af deres egne æbler. Pelle vægrer sig, og vanen tro gemmer hun sig i klædeskabet. Skabe er bare rum uden vinduer, siger hun.

Et hjem i Mørke er en historie om falske idealbilleder, parforholdsfælder og hemmeligheder.

Et hjem i Mørke udkom fra Gyldendal i 2012

BOGEN KAN KØBES HER

Anmeldelser

∗∗∗∗∗ Grünfelds fortælling om det unge par er i sig selv glimrende, dels fordi den er forbandet godt skrevet, dels fordi den giver et socialrealistisk ekko til en genkendelig virkelighed. Det er imponerende så stor psykologisk dybde, hun kan få ud af sine personer i så ordknapt et univers. Grünfeld besidder en mesterlig evne til at beskrive verden, så den rammer os, uden at det helt er til at forklare hvorfor. Hendes små fænomenologiske registreringer er så spiddende præcise … Desuden spænder den lille roman genremæssigt fra stor psykologisk drama til begsort deadpan-humor. …Katrine Grünfelds tredje roman er en uafrystelig lille satan, der på ingen plads, men med enormt litterært overskud dissekerer et kærestepars kringlede indbyrdes anatomi. 
– Jyllandsposten, Katrine Sommer Boysen

 

∗∗∗∗∗ Det er dog en djævleblændt lille roman, Katrine Grünfeld her udgiver Grünfeld er en eminent behandler af sproget. Samtalerne mellem Pelle og Mos er små vidundere af underfundigheder og afsnubbende svar, der næsten låser den anden part fast i diskussionen…de klare og skarpe former, hvori livet viser sig for iagttagerens årvågne blik, er der, undertiden fremhævet og forstørret, undertiden fortættet og gennemstrålet, men altid loyal i beskrivelsen og trofast forankret i virkeligheden.
– Nordjyske, Jens Henneberg

 

♥♥♥♥ Det er egentlig en moralsk fortælling Grünfeld skriver frem, men med et ironisk blik og fokus på det moderne forhold og det pres, det er at skulle falde ind i fællesskaber, der insisterer på idyl og konsensus. Katrine Grünfeld giver på sin vis sin hovedperson en opsang og skildrer både familielivet som den rene gift og som den honning, vi gerne vil have smagen af. Som læser er man i kyndige hænder i Grünfelds pandekagehus.
– Politiken, Mai Schack

 

∗∗∗∗ Katrine Grünfeld skriver med en af tidens mest spidse penne og beskriver det unge par og det mørke Mørke med gysende effekt. Det er hverdagsrealisme med nålen dybt nede i det psykologiske. Hun kan både skildre pressede situationer med præcision og skrive dialoger, hvor der står en masse uudsagt og dirrer mellem linjerne. Romanen er én stor seismografisk undersøgelse af, hvordan man taler sammen uden at nå hinanden, og hvordan man reagerer på udsagn og undermeninger.
– Lolland-Falsters Folketidende, K. E. Watz

 

Grünfeld har et godt greb om den slags kvinder, som hun skildrer med lige dele ømhed og humor.
– Kristeligt Dagblad, Mai Misfeldt